همانطور که در مقاله قبل بدان پرداختیم، زخم بستر نوعی بیماری دردناک است که اغلب در اثر فشار بلندمدت روی نقطهای از بدن ایجاد میشود. این بیماری دوره درمان طولانی و دردناکی را داراست که همین موضوع اهمیت پیشگیری از آن را بیشتر میکند. یکی از راههای پیشگیری از بروز زخم بستر، در افرادی که زمان زیادی را در بستر بیماری میگذرانند، استفاده از تخت و تشک مواج است. بیمارانی که از این تشک در زمان بستری خود استفاده میکنند، دوره نقاهت کوتاهتری را برای درمان زخم بستر خود تجربه میکنند. این موضوع نشان میدهد که تشک مواج ابزاری موثر برای پیشگیری از زخم بستر در بیماران مجبور به بستری طولانی مدت است. برای اطلاع از نحوه عملکرد این تشکها تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
تشک مواج چیست؟
تشک مواج یکی از لوازم حیاتی برای بیمارانی است که دچار ناتوانی حرکتی کوتاه یا بلند مدت شدهاند و توان حرکت از روی تخت را ندارند. از رایجترین مشکلاتی که این بیماران را درگیر میکند، زخم بستر است. زخم بستر یک بیماری پوستیست که روند پیشرفت آن سریع اما بهبودی بسیار کندی دارد. آغاز این بیماری با کمبود اکسیژن در نواحی مختلف بدن که به صورت طولانی مدت روی یک سطح قرار گرفتهاند، شروع میشود. در مواردی که زخم بستر پیشروی میکند، این زخمها حتی به استخوان نیز میرسند. روند بهبودی طولانی مدت این بیماری سبب شده است تا بیمارستانها و مراقبان بیماران در منزل به فکر پیشگیری بیفتند. از آن جایی که جابجا کردن بیماران به صورت مداوم کاری طاقتفرسا بوده و گاهاً غیرممکن است؛ همچنین به دلیل سطوح تشکهای عادی که مانع از رد و بدل شدن اکسیژن در قسمتهای چسبیده به پوست میشوند، استفاده از تشک مواج از رایجترین روشهای پیشگیری از زخم بستر به شمار میرود.
همچنین بخوانید: پانسمان در منزل
تشک مواج چگونه عمل میکند؟
تشک ضد زخم بستر یا همان تشک مواج، همانطور که از نامش برمیآید، دارای سطحی غیرصاف است که باعث میشود نقطه فشار بدن بر تشک کم شود. جنس این تشکها از پیویسی بوده و در ساختارشان دارای یک پمپ هوا هستند. سطح مواج این نوع تشک به صورت مداوم توسط پمپ هوای آن، که بیصدا میباشد، کمباد و پرباد میشود. به این شکل جریان هوایی بین نقاط مختلف تشک و بدن ایجاد میشود که از زخم بستر پیشگیری میکند. همچنین با تغییر دائمی شکل تشک مواج، نقاط تحت فشار بدن که وزن را تحمل میکنند مرتباً تغییر میکنند و به نوعی از فشار مداوم روی نقاط ثابت جلوگیری میشود.
همچنین بخوانید: ویزیت در منزل
انواع تشک ضد زخم بستر
-
- تخم مرغی: این نوع تشک دارای پستی و بلندیهایی نظیر شانه تخممرغ است. همچنین مانند سایر انواع تشکهای مواج ضد آب است و بدین طریق از تعریق بدن جلوگیری میکند. تشکهای تخممرغی بیشتر برای افرادی مناسب هستند که در مراحل اولیه زخم بستر بوده و یا قصد پیشگیری از آن را دارند. همچنین این نوع تشک برای وزن زیر 120 کیلوگرم و در موارد بستری زیر یک سال به کار میرود.
- تشک مواج سلولی: این تشکها دارای ضخامت بیشتری نسبت به نوع تخممرغی هستند و سلولهای آن به شکل استوانهای در کنار هم قرار گرفتهاند. تشکهای مواج سلولی نیز، بواسطه ضد آب بودنشان از تعریق بیمار و رطوبت جلوگیری میکنند. بیمارانی که بالای 1 سال بستری باشند، وزنی بیش از 120 کیلو داشته باشند و یا درگیر زخم بستر حاد باشند، باید از تشک مواج سلولی استفاده کنند.
- تشک مواج سنسوردار
- تشک مواج لیزری
دو مورد آخری که نام بردیم، تشکهای فوق تخصصی هستند که در بیمارستانها استفاده میشوند. در تشک لیزری منافذی وجود دارند که بواسطه آنها هوای درون سلولها به بیرون تشک نیز نفوذ پیدا میکنند.
طرز استفاده از تشک مواج
در ابتدا تشک را روی تخت بیمار قرار میدهیم و توسط شلنگهای مخصوص آن را به پمپ متصل میکنیم. زمانی که از اتصال کامل شلنگها اطمینان حاصل کردیم، پمپ را به برق 220 ولت شهری وصل و دکمه روشن را میفشاریم. با توجه به نوع تشک حدود 10 الی 15 دقیقه طول میکشد تا تشک از هوا پر شود. فشار پمپ باید روی آخرین درجه تنظیم شود. در دفترچه راهنمای برخی از تشکهای مواج ذکر شده است که هر 48 ساعت یک بار به حدوداً 1 ساعت استراحت نیاز دارند. همچنین نظافت مداوم تشک برای حفظ سلامتی بیمار ضروری میباشد.
بیشتر بخوانید: پرستار در منزل
خرید تشک ضد زخم بستر
شما میتوانید برای مشاوره رایگان و خرید انواع تجهیزات پزشکی با ما تماس بگیرید. تیم متخصص همراه درمان، ارائهدهنده انواع خدمات پزشکی در منزل، 24 ساعت شبانهروز در کنار شماست.