واکسن گارداسیل که به عنوان واکسن HPV نیز شناخته شود، ابزاری حیاتی در پیشگیری از انواع خاصی از عفونت ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) است. این واکسن برای محافظت در برابر سویههای HPV طراحی شده است که میتوانند منجر به سرطانهای مختلف از جمله سرطان دهانه رحم، مقعد و اوروفارنکس شوند. در این مطلب به بررسی جنبههای مختلف واکسن گارداسیل، از جمله انواع، موارد استفاده و دلایلی که باعث میشود واکسن گارداسیل به عنوان یک ایمنسازی ضروری تلقی شود خواهیم پرداخت. چنانچه علاقهمند به کسب اطلاعات بیشتر در این باره هستید، پیشنهاد میکنیم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
انواع واکسن گارداسیل
انواع مختلفی از واکسن گارداسیل موجود است که تفاوت آنها در سویههایی از ویروس است که واکسن در برابر آنها، ایمنی ایجاد میکند. در حال حاضر جامع ترین واکسن گارداسیل، نوع 9 ظرفیتی آن میباشد که برای محافظت در برابر 9 گونه مختلف HPV، از جمله آنهایی که بیشتر با سرطان دهانه رحم مرتبط هستند، طراحی شده است. سایر انواع واکسن ممکن است سویههای کمتری را هدف قرار دهند اما همچنان محافظت قابل توجهی در برابر بیماریهای مرتبط با HPV دارند. برای اطلاع از شرایط پرستار در منزل کلیک کنید.
- گارداسیل 4 ظرفیتی: این واکسن اصلی HPV بوده است که توسط FDA در سال 2006 تایید شد. واکسن 4 ظرفیتی در برابر چهار نوع 6، 11، 16، و HPV: 18 محافظت میکند.
- گارداسیل 9 ظرفیتی: این واکسن که از سال 2014 مورد تایید قرار گرفت، در برابر 9 نوع HPV: 6، 11، 16، 18، 31، 33، 45، 52 و 58 محافظت ایجاد میکند. این پوشش گسترده، Gardasil 9 را به جامع ترین واکسن HPV موجود تبدیل کرده است.
موارد مصرف
واکسن گارداسیل در درجه اول برای پیشگیری از بیماریهای مرتبط با HPV از جمله موارد زیر استفاده میشود:
– سرطانهای دهانه رحم، فرج، واژن و مقعد
– ضایعات پیش سرطانی دهانه رحم، فرج، واژن و مقعد
– زگیل تناسلی
بهترین زمان تزریق واکسن گارداسیل سن نوجوانی و همزمان با واکسنهای روتین است. در واقع با پیشگیری به موقع یعنی درست قبل از قرارگیری در موقعیتهای پرخطر، احتمال ابتلا به سرطانهای مرتبط با HPV در مراحل بعدی زندگی کاهش مییابد. شما میتوانید برای مشاوره با پزشک از خدمات ویزیت در منزل همراه درمان استفاده کنید.
با تزریق واکسن گارداسیل از چه بیماریهایی مصون میمانیم؟
- پیشگیری از سرطان: با هدف قرار دادن گونه پرخطر HPV، گارداسیل میتواند به پیشگیری از سرطان دهانه رحم، مقعد و اوروفارنکس کمک کند.
- کاهش انتقال: واکسیناسیون افراد در برابر HPV میتواند به کاهش شیوع کلی ویروس در جمعیت کمک کند و منجر به کاهش نرخ انتقال شود.
- محافظت طولانی مدت: گارداسیل با ایجاد محافظت طولانی مدت در برابر عفونت HPV آرامش خاطر را برای افرادی که واکسن تزریق کردهاند، فراهم میکند.
- پیشگیری از زگیل تناسلی: برخی از سویههای HPV که توسط گارداسیل مورد هدف قرار میگیرند مسئول زگیل تناسلی هستند. این واکسن به جلوگیری از رشد ناخوشایند این ضایعه کمک میکند.
- تأثیر بر سلامت عمومی: استفاده گسترده از واکسن گارداسیل این پتانسیل را دارد که به طور قابل توجهی بار بیماریهای مرتبط با HPV را در جامعه کاهش دهد. این پدیده به همراه خدماتی مانند تزریق سرم در منزل ، به حفظ سلامت کلی جامعه کمک میکنند.
واکسن HPV در چند نوبت تزریق میشود؟
واکسن گارداسیل را می توان در یک برنامه 2 یا 3 دوز، بسته به سن دریافت کننده تجویز کرد.
برای افراد 9 تا 14 سال:
- برنامه 2 دوز: دوز دوم 6-12 ماه پس از اولین دوز تجویز میشود. اگر دوز دوم کمتر از 5 ماه پس از دوز اول داده شود، دوز سوم باید حداقل 4 ماه پس از دوز دوم تزریق شود.
- برنامه 3 دوز: دوزها با فاصله 2 و 6 ماهگی تزریق میشوند.
برای افراد 15 تا 45 سال:
- برنامه 3 دوز: دوزها با فاصله 2 و 6 ماهگی تزریق میشوند.
نکات کلیدی
– برای افراد جوانتر (9 تا 14 سال)، میتوان از برنامه 2 یا 3 دوز استفاده کرد.
– برای افراد مسن (15-45 سال)، برنامه 3 دوز توصیه میشود.
– دوز دوم باید حداقل 1 ماه بعد از اول و نوبت سوم حداقل 3 ماه بعد از دوم داده شود.
– هر 3 دوز باید در یک دوره 1 ساله داده شود.
عوارض جانبی واکسن گارداسیل
در حالی که واکسن HPV به طور کلی ایمن در نظر گرفته میشود، مانند تمام مصارف دارویی دیگر برخی از عوارض مرتبط با استفاده از آن وجود دارد. عوارض جانبی رایج شامل درد در محل تزریق، قرمزی یا تورم و تب خفیف میباشد. همچنین در موارد نادر، عوارض جدیتری مانند واکنشهای آلرژیک یا غش ممکن است رخ دهد. برای افرادی که این واکسن را دریافت میکنند، ضروری است که هر گونه نگرانی را با پزشک خود در میان بگذارند و علائم غیرعادی را به سرعت گزارش کنند.